BEGELEIDERS

ARNO KRAMER

MARISA RAPPARD

CAREN VAN HERWAARDEN

ARNO KRAMER

Arno Kramer maakt tekeningen van klein formaat tot wandvullende muurtekeningen. Hij doceerde vele jaren aan de AKI in Enschede. Is de bedenker en was curator van Drawing Centre Diepenheim. Vanwege zijn rol als curator van een groot aantal tentoonstellingen over tekenen in Nederland en Ierland is hij als geen ander op de hoogte van de ontwikkelingen in het vak.

Een tekening balanceert voor hem immer op de rand van een bekentenis; hij ziet het als een verkenning van de achterkant van ziel, geest en hart van de kunstenaar, een plek waar het dromen de plek van het weten inneemt. Deze voelende manier van werken in combinatie met zijn grote kennis van tekentechnieken en materiaal is de expertise die Arno Kramer inbrengt in DIA.

Zijn werk is vertegenwoordigd in museum-, bedrijfs- en privécollecties en getoond in binnen- en buitenland in solo-exposities, onder andere in Museum De Pont, in Parijs in Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs en in musea in Ierland, waar hij regelmatig verblijft om te werken, als kunstenaar en curator.

MARISA RAPPARD

Marisa Rappard tekent vanuit associatie en impuls. Geconcentreerd volgt zij wat er in haar opkomt en in voortdurende dialoog met de tekening laat zij een beeld verschijnen, dat ze tot het uiterste doorwerkt. Al tekenend onderzoekt zij hoe het is om mens te zijn in onze fluïde wereld waarin contact vluchtig is en er dagelijks een grote hoeveelheid informatie op je af komt. Ze vertaalt dit naar een overvloed aan lijnen die ze zelfs de tekening uit laat stromen en die de ruimte in kunnen komen, in wandcollages en ruimtelijke, site specific tekeningen.

Rappard is docent op academie ArtEZ in Zwolle en heeft al jaren een lespraktijk waarin zij semi-professionals en collega’s begeleidt d.m.v. cursussen en adviesgesprekken. Binnen deze context houdt zij zich, naast technische aspecten, vooral bezig met het werkproces: zij richt zich erop de randvoorwaarden te creëren die nodig zijn om hand, hart en hoofd tijdens het werken zo kloppend mogelijk te laten samenvallen. Als lid van de kunstcommissie van het Utrechtse K.F. Hein Fonds kan ze ook haar ervaring delen als lid van jury’s en selectiecommissies.

CAREN VAN HERWAARDEN

Caren van Herwaarden werkt op en met papier. Tekenen met potlood is haar basis, vaak in combinaties met andere technieken, zoals aquarel en inkt. Haar werk is zintuiglijk, direct en sensitief.

De laatste jaren is haar werk ruimtelijker geworden en integreert ze beelden van oude lakens in haar tekeningen. Haar werk krijgt hierdoor een bezwerende, zintuiglijke lading. Dit is van essentieel belang voor Van Herwaarden, vooral in een tijd waarin contacten tussen mensen zich steeds meer op een virtueel, niet-zintuiglijk vlak afspelen.

Ze wil dat de kijker haar werk eerst met zijn donder ervaart en herkent, voordat hij het eventueel begrijpt. Het moet rauw zijn, je moet het kunnen ‘ruiken’.

Caren van Herwaarden studeerde aan de AKI te Enschede en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Haar werk is in een aantal museale en bedrijfscollecties vertegenwoordigd. Ze heeft ruime ervaring met lesgeven, zowel aan groepen als individuen.