BEGELEIDERS

ARNO KRAMER

DINEKE BLOM

CAREN VAN HERWAARDEN

ARNO KRAMER

Arno Kramer maakt tekeningen van klein formaat tot wandvullende muurtekeningen. Hij doceerde vele jaren aan de AKI in Enschede. Vanwege zijn rol als curator van een groot aantal tentoonstellingen over tekenen, o.a. in het Drawing Centre Diepenheim, is hij als geen ander op de hoogte van de ontwikkelingen in het vak.

Een tekening balanceert voor hem immer op de rand van een bekentenis; hij ziet het als een verkenning van de achterkant van ziel, geest en hart van de kunstenaar, een plek waar het dromen de plek van het weten inneemt. Deze voelende manier van werken in combinatie met zijn grote kennis van tekentechnieken en materiaal is de expertise die Kramer inbrengt in DIA.

Zijn werk is veelvuldig vertegenwoordigd in museum-, bedrijfs- en privé-collecties en getoond in binnen- en buitenland in solo-exposities, onder andere in museum De Pont, in Parijs en in Ierland, waar hij regelmatig verblijft om te werken, zowel als kunstenaar als curator.

Dineke Blom

De tekeningen van Dineke Blom zijn verankerd in een zintuiglijke wereld en tegelijkertijd roepen ze een ervaring op die zich aan vastigheid en zekerheid onttrekt. Accenten van licht en aanzetten van vormen creëren een atmosferische ruimte. Wanneer je al kijkend actief het oppervlak van de tekening verkent, lijkt alles vertrouwd maar is niets gefixeerd.

De tekeningen ontstaan over een lange periode. Veel van de facetten van tekenen, van scherpe houtskoollijn of diffuse geaquarelleerde kleurvelden, tot bronnen uit de (17e eeuwse) schilderkunst, vinden hun weg in het uiteindelijke werk.

Dineke Blom heeft een lange ervaring als docent, o.a. aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zij schrijft met enige regelmaat over beeldende kunst en heeft tentoongesteld in Europa en de VS. Haar werk is opgenomen in musea en privécollecties in binnen- en buitenland.

CAREN VAN HERWAARDEN

Caren van Herwaarden werkt op en met papier. Tekenen met potlood is haar basis, vaak in combinaties met andere technieken, zoals aquarel en inkt. Haar werk is zintuiglijk, direct en sensitief.

De laatste jaren is haar werk ruimtelijker geworden en integreert ze beelden van oude lakens in haar tekeningen. Haar werk krijgt hierdoor een bezwerende, zintuiglijke lading. Dit is van essentieel belang voor Van Herwaarden, vooral in een tijd waarin contacten tussen mensen zich steeds meer op een virtueel, niet-zintuiglijk vlak afspelen.

Ze wil dat de kijker haar werk eerst met zijn donder ervaart en herkent, voordat hij het eventueel begrijpt. Het moet rauw zijn, je moet het kunnen ‘ruiken’.

Caren van Herwaarden studeerde aan de AKI te Enschede en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Haar werk is in een aantal museale en bedrijfscollecties vertegenwoordigd. Ze heeft ruime ervaring met lesgeven, zowel aan groepen als individuen.