Over dia

DRAWING INVENTIONS ACADEMY (DIA)

Drawing Inventions Academy is een nieuw mastertraject voor professionele kunstenaars. In februari 2020 zijn wij gestart met 12 deelnemers die wij selecteerden uit 33 aanmeldingen. In september 2020 start de tweede editie van het DIA mastertraject.

Wij richten ons specifiek op tekenen als autonoom medium. Het hedendaagse tekenen heeft zich in de afgelopen twintig jaar een eigen positie veroverd in de kunstwereld. De kwaliteit zit hem soms in de directheid van het zetten van een lijn, maar kan ook zitten in technisch uitgewerkte tekeningen met een grote oorspronkelijkheid en zeggingskracht.

Wij gaan uit van het tekenen als autonome discipline en vanuit deze visie zullen we, waar nodig, met deelnemers de grenzen van het tekenen opzoeken en oprekken, steeds vanuit de individuele kwaliteit en behoefte van de kunstenaar. Alle mogelijkheden van het tekenen kunnen worden onderzocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekeningen in serie, in boekvorm of als projectie, muurtekeningen, tekeningen in installaties en als onderdeel van performances.

Mariette Linders, Marisa Rappard en Arno Kramer zijn de aanvankelijke bedenkers van de Drawing Inventions Academy. Sinds het begin van de feitelijke start van DIA geven Dineke Blom, Caren van Herwaarden en Arno Kramer als begeleiders uitvoering aan DIA. Zij voorzien op masterniveau professionele kunstenaars van feedback.

Al heel lang is er een hiaat in de mogelijkheden om op masterniveau specifiek in tekenen begeleid te worden, in Nederland bestaat een dergelijk mastertraject nog niet. Tegelijkertijd is de belangstelling voor het hedendaagse tekenen bij zowel jonge als oudere kunstenaars onverminderd groot, hetgeen wel gebleken is uit het overweldigende aantal aanmeldingen.

De begeleiders Dineke Blom, Caren van Herwaarden en Arno Kramer hebben een lange staat van dienst als tekenende beeldend kunstenaars en zij schuwen in hun werk het experiment niet. Zij exposeren frequent en zijn met hun werk vertegenwoordigd in museale en in particuliere collecties. Zij hebben een ruime ervaring in het begeleiden van professionele kunstenaars.
Brede publieke belangstelling voor tekeningententoonstellingen is duidelijk te merken geweest bij grote presentaties als Into Drawing, All About Drawing, Sense of Drawing en recentelijk The Line Up. Kunstbeurzen als Art on Paper en Amsterdam Drawing tonen met steeds groeiende publieke belangstelling aan dat verzamelaars de nieuwste ontwikkelingen van werk op papier op de voet volgen en ook tekeningen aankopen. In september 2019 kon DIA zich presenteren op Art on Paper. Tijdens deze beurs, maar later ook in Museum De Pont, werd door kunstenaars intensief van de mogelijkheid gebruikt gemaakt om hun portfolio te bespreken tijdens eenĀ Drawing Date. Hoogste tijd dus voor een mastertraject waarin professionele kunstenaars persoonlijk begeleid zullen worden.

Het tweede mastertraject van DIA gaat in september 2020 van start. Aanmelden kan tot 15 juli 2020.